Bila aircond dah boleh diservis?

cara servis aircond



Aircond boleh menyejukkan rumah dan boleh memberikan udara yang lebih bersih tapi kita bukan la boleh lanyak terus aircond tu tanpa diservis, nanti dah rosak baru terkial-kial cari technician/kontraktor aircond.











kebiasaannya aircond perlu diservis setelah lebih 6 bulan digunakan, macam minyak hitam kereta yang perlu diganti bila dah lebih dari kilometer, mudah je kan nak faham?


Bila perlu servis aircond?? Berapa bulan sekali perlu servis??


1. Aircond dah kurang sejuk


Ni perkara biasa yang berlaku pada aircond. Korang boleh servis aircond sendiri dengan cara bersihkan filter pada indoor aircond untuk buang habuk yang melekat kt filter tu.tapi kalau dah lama sangat aircond tak diservis lagi bagus panggil technician aircond.

2. Copper pipe membeku
Membeku? mesti korang ingat sejukkan? tapi sebenarnya tak sebab aircond anda sebenarnya telah bermasalah sama ada kurang gas atau laluan pipe tersumbat.
cara mudah servis aircond




3. Air menitis pada indoor aircond


makin lama tak servis, makin banyak habuk kt aircond. habuk-habuk ni la akan masuk kt laluan air, bila makin banyak lama-lama laluan ni tersumbat.

4. Angin yang dihasilkan aircond semakin perlahan
Aircond ni dia serap habuk, sebab tu bila blower dia dah kotor angin dari aircond tu makin lama makin perlahan.

5.Aircond berubah warna 
habuk yang melekat pada aircond akan menyebabkan warna aircond berubah dari putih ke kuning.


6. Unit aircond terpadam sendiri


ni yang paling teruk sebab aircond dah terlampau lama tak servis atau terlampau kotor. Aircond boleh terpadam sendiri akibat dari kesan high amp kerana dah lama tak servis, kadang kala aircond pon boleh jadi bermasalah.


kenapa aircond terpadam sendiri
*warna unit yang semakin kehitaman


untuk melihat kerja-kerja kami boleh terus ke facebook kami :


kawasan kerja kami untuk pemasangan,servis,repair dan membekal aircond baru/second :

 #Shah Alam, Damansara, Sungai Buloh ,Subang, Petaling Jaya, usj




Jika ingin mendapatkan khidmat kami boleh terus call/whatsapp

01111972136 (akmal)
http://sidomaju.wasap.my
 







No comments:

Post a Comment